Voeding en kanker

Inleiding

16-04-2012 00:00

Work in progress!

 

Disclaimer.

Ofschoon ik in het verleden beroepshalve, daarbuiten uit interesse, veel kennis en informatie heb verzameld over voedingstoffen en de impact ervan in het lichaam, ben ik geen arts of wat voor expert dan ook. Wees dan ook voorzichtig als je onderstaande informatie wilt gebruiken en let goed op je lichaam. De lijst die ik geef is absoluut niet bedoeld compleet te zijn, ik geef hier alleen info over voeding die ik relevant vind en waarvoor ik voldoende wetenschappelijke support vind bestaan.

 

In principe zou een mens van alles mogen eten bij een gezond en gevarieerd dieet - alles met mate! Er zijn echter omstandigheden waaronder het zinvol is bepaalde dingen te minderen of laten staan en bepaalde dingen juist meer te eten. Een ziekte zoals kanker valt daaronder, met als doel de tumor zo min te voeden en ons lichaam en immuunsysteem zo veel mogelijk te ondersteunen.

Toen ik in mijn ziekenhuis vroeg hoe ik mijn lichaam het beste zou kunnen ondersteunen tijdens de chemo en deze ziekte, kreeg ik een gepikeerd antwoord, dat voor dat soort dingen ik naar alternatieve instanties buiten dit instituut moest. Onbegrijpelijk! Als is het alleen maar omdat sommige voedingsstoffen en supplementen chemo of hormoonpreparaten tegenwerken! Zo zijn ijzersupplementen af te raden bij FEC-kuren, Sint Jans-kruid werkt tegen Arimidex, grapefruit werkt tegen taxol...

Het is verrassend dat er zo weinig wetenschappelijk bewezen is over voeding en kanker. Tenslotte hebben we het over een belangrijke, nog altijd vaak dodelijke volksziekte. In het opleidingscurriculum voor westers arts wordt vreemd genoeg maar enige uren besteed aan de rol van voeding. Terwijl er toch voldoende wetenschap is om te realiseren dat voedingsstoffen een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal dat voor een goede zwangerschap foliumzuur, vitamine D en calcium belangrijk zijn, we weten dat trans- en verzadigde vetten slecht zijn voor hart- en bloedvaten, calcium goed voor de botten etc. Veel wetenschap over voeding komt van de kant van voedselproducenten (waarvoor kanker veelal een te beladen onderwerp is) en niet van de medische kant. Van de farmaceutische industrie hoeven we helemaal niet veel te verwachten. David Servan-Schreiber verwoord het in zijn boek anti-kanker: er is weinig te verdienen voor de farmaceutische industrie als bijv. broccoli goed blijkt tegen kanker, er is ook geen patent op aan te vragen. Toch wordt er steeds meer bekend. Helaas is het daarom nog wel eens zo dat veel onderzoeken alleen in vitro of bij proefdieren zijn gedaan en niet bij mensen, maar gelukkig komen er ook steeds meer gecontroleerde studies met mensen.

Er zijn heel veel anti-kanker dieten gepubliceerd en bijna iedereen lijkt er wel wat over te willen zeggen. Het valt dan ook niet mee om uit die brij een zinvolle samenvatting te maken. En de een zal zich makkelijker vinden in het ene dieet, de andere weer in een ander. Hieronder toch een poging, gebaseerd op wat ik heb geleerd en toepas en gekeken naar waar zo veel mogelijk wetenschappelijk support voor is.

 

Voeding tegen kanker

14-04-2012 12:11

Work in progress!

 

Voeding voedt cellen. Maar er zijn vele soorten cellen: kankercellen, immuuncellen, bloedcellen, etc.. Op alle niveaus van ons lichaam heeft voeding invloed en kunnen we van deze invloed gebruik maken. Bijvoorbeeld:

 

Het immuunsysteem is erg belangrijk, het beschermt ons tegen ziekte. Bij chemotherapie wordt het immuunsysteem behoorlijk beschadigd. Ook ontstekingsreacties in het lichaam spelen en rol. Je zoekt dus naar stoffen die het immuunsysteem helpen. Zorg voor voldoende vitamine A, C en E, eiwitten, knoflook, shiitake, groene thee, aardbeien, frambozen en bessen. Ontstekingsremmende voeding bestaat uit vette vis, groente en fruit.

 

Kankercellen, tumoren, maken hun eigen bloedvaten aan. Er zijn stoffen die deze vaatgroei remmen, waardoor je de kankercellen kunt uithongeren. Voedingsstoffen met deze angionese-remmende werking zijn bijv. Peterselie, knoflook, druiven, alle soorten bessen, bramen, framboze, aardbeien, groene thee, olijfolie, kurkuma, diverse koolsoorten, paddestoelen.  

 

Andere stoffen die gewone lichaamscellen sterker maken en kankercellen verzwakken zijn bijv. visolie, lijnzaadolie, weipoeder, en enzymen uit groente(sap).

 

Wat te laten staan

10-04-2012 16:49

Work in progress!

 

Er zijn voedingsstoffen die heel erg goed zijn bij kanker, die je lichaam en immuunsysteem versterken (en bij voorkeur ook kankercellen verzwakken), maar er zijn er ook die je juist moet laten staan, omdat ze het omgekeerde bewerkstelligen.

 

Een daarvan is suiker. Kankercellen verbruiken heel veel energie en ze zijn dol op suiker. Het houdt ze fit. Daarnaast bevordert suiker allerhande ontstekingsreacties.

 

Vlees is ook ontstekingsbevorderend, dus beter laten staan en zo veel mogelijk focussen op (vette) vis. Pas wel op, kweekvis is geen goede optie, het evat veel antibiotica en hormonen die weer niet goed zijn, hoe goed het idee erachter ook mag zijn. Dus zoeken naar duurzaam gevangen vis.

 

Soja is omstreden voor vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker. De onderzoeken zijn niet eenduidig hier. Het zou goed zijn voor vrouwen die geen borstkanker hebben (gehad), en wordt veel toegepast als vlees- en melkvervanger, (en om door de overgang te komen met minder problemen), maar als je wel borstkanker hebt gehad en het was een hormoongevoelige type, dan zou ik soja verder mijden juist vanwege die hormonale werking.