Zhineng Qigong

16-02-2012 00:00

Zhineng Qigong is een door Dr.Pang Ming ontwikkelde Chinese bewegingsleer om de gezondheid te verbeteren. Dr.Pang Ming, opgeleid in de Chinese traditionele geneeswijzen,  westers geschoold arts en Taijiquan grootmeester, bestudeerde ontelbare (soms al duizenden jaren oude) medische Qigongs en selecteerde hieruit, met behulp van zijn kennis en inzicht in zowel de Westerse als de Chinese geneeskunde, de meest effectieve delen voor Zhineng Qigong.

Dr. Pang Ming stichtte in 1988 het medicijnloze ziekenhuis "Huaxia Xhineng Qigong Centre", dat ruim 10 jaar zou bestaan.  Patiënten heetten 'studenten' en artsen 'leraren', om aan te geven dat mensen leren om zichzelf te helpen ipv afhankelijk te zijn van anderen. Uitgangspunt is nog altijd de student en qi, niet ziekte; hao la – alles is goed. Er werden meer dan 200.000 zieken behandeld met 450 verschillende diagnoses,  veel chronisch zieken en mensen met ernstige aandoeningen als kanker, met spectaculaire resultaten. In 95% was er verbetering, in meer dan 50 % genezing! Er werd met vele duizenden mensen tegelijk geoefend. Alle resultaten werden nauwlettend geregistreerd.

De Chinese overheid verbood nog niet zo lang geleden bijna iedere qigong vorm met uitzondering van 11 (mogelijk gelden ook hiervoor nog steeds beperkingen). Van deze 11 vormen is Zhineng Qigong na onderzoek aangewezen als de meest effectieve medische qigong (officele publicatie van de Chinese overheid in 1996). Zhineng Qigong valt op en wordt geprezen voor zijn verbazingwekkende effectiviteit, solide wetenschappelijke basis en onderzoek, en wordt meer en meer benaderd als een officiële wetenschap.

Zhineng Qigong draait om lichaam, geest en gezondheid. Beweging wordt gecombineerd met gebruik van acupunctuur, en de geestkracht (via meditatie, visualisatie, affirmaties, omzetten van paradigma’s) wordt bewust ingezet voor de gezondheid. Door de oefeningen worden energiebanen geopend, blokkades worden opgelost, de bloedsomloop en  doorstroming van organen neemt toe, het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties gaan beter functioneren, je bereikt diepe ontspanning, concentratie en innerlijke balans en  verbetering van de levensenergie - qi.

Er wordt gewerkt met qi, dat je zou kunnen vertalen als 'levensenergie': de basisenergie waar al het leven uit bestaat. De Hunyuan theorie stelt dat alles in het universum is opgebouwd uit qi en dat alles met alles verbonden is. Het Chinese karakter 'hùn' staat voor versmelten, 'yuan' staat voor eenheid. Hunyuan staat dus voor een samengestelde eenheid.  In de oefeningen wissel je qi uit tussen het lichaam en het universum. Met Zhineng Qigong vergroot je je levensenergie. Het qiveld heeft alles in zich, jouw qiveld heeft alles in zich om voor je te zorgen ongeacht de omstandigheden, het begint bij vertrouwen - hao la!

Er zijn 6 niveaus van Zhineng Qigong, waarvan alleen de eerste 3 vormen openbaar zijn. Het gaat er niet noodzakelijk om om alle niveaus te doorlopen. Een enkele oefening kan al impact hebben op de gezondheid, en kan door beoefening tot een steeds hoger kwaliteitsniveau en verdieping leiden en tot een steeds betere flow en qi. Iedereen kan zhineng qigong dus toepassen op ieder moment en in iedere situatie - dezelfde oefening kan toch steeds weer anders zijn. Voor de gezondheid is het eerste niveau het meest belangrijk.  De bewegingen zijn eenvoudig maar vereisen soms oefening en doorzettingsvermogen. Naast oefeningen wordt er ook met klanken gewerkt. In eerste instantie lijken het gewoon oefeningen en voel je misschien vooral spieren. Maar met de ervaring kom je steeds dieper, gaat het soms “vanzelf”, kun je “spelen” met energie, worden de qi en de bewustwording, je mentale vermogens groter, die je kunt inzetten voor een betere gezondheid.

Bij Zhineng Qigong wordt gebruik gemaakt van vrijwel alle kennis die er is om via beweging en gerichte aandacht de gezondheid te bevorderen. Films als "What the bleep do we know" en "The Secret", alsook de kwantumfysica, laten eigenlijk allemaal zien hoe Dr. Pang Ming zijn tijd vooruit was.

Wij hebben Zhineng Qigong geleerd van een leraar die opgeleid was door dr. Ping Mang zelf (Karl - Qiu Fu Chun, met zijn vrouw Helen Qing Zhang, Beijing Wisdom Healing Center, https://zhinengqigong.com). Daarna hebben Maria Elshout ontmoet (https://www.zhinengrotterdam.nl), een mooi mens die de vorm en opleiding in Nederland gevolgd heeft maar vooral geraakt is door de trainingen met internationale leraren die of dicht bij de bron vandaan komen (bijv. die zijn opgeleid in het centrum van dr Pang en/of een helder begrip hebben van de teksten geschreven door dr Pang), of werken met de informatie en kracht van het helende qifield. Het samen trainen met deze verschillende leraren en hun inspirerende woorden en vooral akties moedigen haar steeds weer aan om te blijven ontdekken en verdiepen en de qigong way of being uit te dragen. Zelf vinden wij het ook het prettigst om les te krijgen van mensen die dichtbij de bron van zhineng qigong en de helende qi blijven. We hebben namelijk ook trainers ontmoet die het potentieel van Zhineng Qigong nog niet lijken te beseffen en het puur als bewegingsleer zien. Niets mis mee natuurlijk, iedere leraar is uniek - maar als je kanker hebt heb je misschien meer nodig. 

Tekst met input van Maria Elshout, https://www.zhinengrotterdam.nl.