Kurkuma (kurkumine)

16-07-2012 21:00

Kurkuma is een geeloranje poeder, een vast ingrediënt in Indiase curry’s. Kurkuma is de aspirine van Azië, waar het kruid al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunst wordt toegepast om wonden te helen en ontstekingsziekten als artritis en nog een tiental andere aandoeningen te behandelen. Kurkuma wordt gemaakt van de verpulverde wortel van een tropische plant die nauw verwant is met gember. Het poeder bevat kurkumine, een sterke ontstekingsremmer en antioxidant die bovendien niet giftig is.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat kurkumine een rol kan spelen bij het voorkomen en genezen van Alzheimer en veel vormen van kanker. Al enkele decennia wordt kurkumine onderzocht in verband met antioxidatieve, ontstekingsremmende, antimutagene en anticarcinogene effecten. Vele in vitro- en in vivo-studies wijzen op een kankerremmend effect bij kankercellijnen van darmen, 12-vingerige darm, maag, lever, alvleesklier, long, prostaat, borst, bloed en huid. Het bijzondere van curcumine is dat het selectief tegen kankercellen werkt en het dus voor gezonde lichaamscellen niet toxisch is en geen onderdrukking van het immuunsysteem en beenmerg geeft. Bovendien maakt curcumine kankercellen gevoeliger voor chemo- en radiotherapie (oncolyitica) en kan het resistent geworden kankercellijnen weer vatbaar maken voor dergelijke therapiën.
Van kurkumine is aangetoond dat het in-vitro een tumorremmend effect heeft in alle drie de stadia van carcinogenese: initiatie, promotie en progressie. Kurkumine blokkeert waarschijnlijk een moleculaire ‘meesterschakeling’  die verantwoordelijk is voor ontsteking en veel andere processen, waaronder de groei van tumorcellen. Kurkumine remt zo via verschillende aangrijpingspunten het ontstaan en doorgeven van intracellulaire signalen die kankergroei bevorderen. Deze signaalroutes worden gestart door chronische ontstekingsprocessen en worden door ontregelde cellen verder in stand gehouden.

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat kurkumine het effect van chemo- of radiotherapie tegenwerkt. Vele in-vitro- en enkele in-vivo-studies laten juist het tegendeel zien. Kurkumine kan het effect van oncolytica juist versterken en zelfs resistentie doorbreken. Dit is met name aangetoond voor bortskanker cellen en de chemotherpaie Paclitaxel. Kurkumine alleen en in combinatie met Paclitaxel gaf significant minder en kleinere metastases ten opzichte van de controlegroep. Paclitaxel alleen gaf slechts een matige vermindering van metastases.

Kanker geeft een verstoring van het immuunsysteem. Daar bovenop veroorzaken oncolytica, soms zeer ernstige, immunosuppressie. In-vitro is aangetoond dat kurkumine lymfocyten ook beschermt tegen stralingsschade. Kurkumine herstelt door kanker veroorzaakte immunosuppressie. Kurkumine zou derhalve mogelijk ook een rol kunnen spelen in de nabehandeling van kanker. Oxidatieve stress en immunosuppressie kunnen nog lang aanhouden na een chemokuur of bestraling. De antioxidatieve en immuuncel-herstellende werking van kurkumine zou kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven en het voorkomen van een recidief.

Kurkumine wordt niet gemakkelijk door het lichaam opgenomen, want het poeder is niet goed oplosbaar in water. In India krijgt men zijn kurkumine echter al eeuwenlang binnen door kurkuma middels de curry's, dus meng kurkuma met vet en peper voor een betere opname door het lichaam. Kurcumine is zeer veilig. Een dosering van 8 gram per dag / ca. een eetlepel gedurende 3 maanden is nog veilig gebleken voor mensen.

Bronnen:

* Ode Magazine 2008

https://www.kanker-actueel.nl/NL/achtergrond-en-werking-van-het-voedingssupplement-curcumine-kurkuma-dat-bij-zo-goed-als-alle-kankersoorten-en-naast-chemo-en-bestraling-een-bewezen-therapeutisch-effect-heeft.html

*  Chemopreventive and Therapeutic Effects of Curcumin. Duvoix, A. et al. Cancer Letters 2005. Kurkumine onderdrukt, vertraagd en gaat zelfs kankerontwikkeling tegen in ieder stadium van de ziekte.

* Curcumin suppresses the Paclitaxol-Induced Nuclear Factor-kB Pathway in Breast Cancer Cells and Inhibits Lung Metastasis of Human Breast Cancer in Nude Mice. Aggarwal B.B. et al. Clinical Cancer Research 2005. Kurkumine kan helpen om chemotherpeutische middelen, zoals taxol (!), meer effectief te laten zijn. Kurkumine met of zonder taxol zorgt in muizen voor minder uitzaaiingen dan zonder kurkumine of met taxol alleen.

* Sensitization of Taxol-inuced Apoptosis by Curcumin Involves Down-regulation of Nuclear Factor-kB and the Serine/Threonine Kinase Akst and Is Independent of Tubulin Polymerization. Smitha V. Bava et al. The Journal of Biological Chemistry 2005; 280:6301-6308. Het nadeel van taxol is de giftigheid waardoor dosering berperkt is. Kurkumine maakt tumorcellen gevoeliger voor het teherpeutisch effect van Taxol.

* The chemopreventive polyphenol curcumin prevents hematogenous breast cancer metastases in immunodeficient mice. Bachmeier B, Nerlich AG, Iancu CM et al.  Cell Physiol Biochem. 2007; 19(1-4):137-52.