Inleiding

16-07-2012 23:00

Disclaimer.

Pas op. Ofschoon ik veel kennis en informatie heb verzameld over supplementen, ben ik geen arts of wat voor expert dan ook. Wees dan ook voorzichtig als je onderstaande informatie wilt gebruiken en let goed op je lichaam als je supplementen gaat gebruiken. De lijst die ik geef is absoluut niet bedoeld compleet te zijn, ik geef hier alleen info over de supplementen die ik, als anti-pillenmens, momenteel gebruik en waarom.

 

In principe zou een mens geen supplementen hoeven te gebruiken bij een gezond en gevarieerd dieet. Er zijn echter omstandigheden waaronder het wel zinvol is. Zo krijgen we bijv. in ons land in de winter niet voldoende vitamine D binnen. Een ander voorbeeld: je lichaam neemt steeds minder goed vitamines op als het ouder wordt. Zelfs met een goed dieet kun je dus met een tekort aan essentiele voedingsstoffen kampen. Ook als het lichaam onder stress staat, bijvoorbeeld bij ziekte, kan het zinvol zijn het lichaam te ondersteunen.

Toen ik in mijn ziekenhuis vroeg hoe ik mijn lichaam het beste zou kunnen ondersteunen tijdens de chemo en deze ziekte, kreeg ik een gepikeerd antwoord, dat voor dat soort dingen ik naar alternatieve instanties buiten dit instituut moest. Onbegrijpelijk! Als is het alleen maar omdat sommige voedingsstoffen en supplementen chemo of hormoonpreparaten tegenwerken! Zo zijn ijzersupplementen af te raden bij FEC-kuren, Sint Jans-kruid werkt tegen Arimidex, grapefruit werkt tegen taxol...

Het is verrassend dat er zo weinig wetenschappelijk bewezen is over voeding, supplementen en kanker. Tenslotte hebben we het over een belangrijke, nog altijd vaak dodelijke volksziekte. In het opleidingscurriculum voor westers arts wordt vreemd genoeg maar enige uren besteed aan de rol van voeding. Terwijl er toch voldoende wetenschap is om te realiseren dat voedingsstoffen een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Zo weten we allemaal dat voor een goede zwangerschap foliumzuur, vitamine D en calcium belangrijk zijn, we weten dat trans- en verzadigde vetten slecht zijn voor hart- en bloedvaten, calcium goed voor de botten etc. Toch wordt er steeds meer bekend. Helaas is het nog wel eens zo dat veel onderzoeken alleen in vitro of bij proefdieren zijn gedaan en niet bij mensen, maar gelukkig komen er ook steeds meer gecontroleerde studies met mensen. Hieronder een lijst van supplementen waarvan ik vind dat voldoende indicaties bestaan om het te proberen.