HeartMath

14-02-2012 11:40

HeartMath is typisch iets wat staat onder mentale kracht maar zo duidelijk de impact laat zien van onze geest op onze fysieke gesteldheid. Ik kwam voor het eerst in aanraking met HeartMath in 2003 voor mijn werk. In het kader van Vitaliteit in alle vormen in alle facetten van de organisatie waren we ook op zoek naar middelen om de vitaliteit van werknemers te verhogen. Het aantrekkelijke van HeartMath op dat moment was o.a. de wetenschappelijke onderbouwing en het eenvoudige gebruik ervan, het feit dat het stress reduceert en performance verbetert en ziekteverzuim doet afnemen.

HeartMath is een methode waarbij de hartcoherentie direct wordt beïnvloed. Het belang van een hoge coherentie is al heel lang bekend, zo wordt al decennia de hartcoherentie van foetussen tijdens de geboorte gevolgd als indicatie voor de gezondheid en gesteldheid van de baby. Hartcoherentie is een sterke indicator van emotioneel welzijn.

In de kern wordt gewerkt met ademhalingstechniek en positieve emoties. Het beïnvloeden wordt zichtbaar gemaakt door biofeedback technieken (bijv. een sensor aan de vinger of aan de oorlel). Middels het vergroten van deze hartcoherentie wordt ook het gehele lichaam meer coherent en worden de diverse systemen beter op elkaar afgestemd. Door deze fysiologische coherentie wordt de gehele balans verbeterd. Fysiek gezien worden bloeddruk rustiger, worden stresshormonen gereduceerd en nemen de "gelukshormonen" toe, en wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Daardoor echter wordt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van slaap, de creativiteit, en de reactie op stress verbeterd. Stress en trauma hebben minder fysieke impact.

Toen er bij mij voor het eerst borstkanker werd geconstateerd hielp het gebruik van HeartMath mij enorm om rustig te kunnen slapen. De diagnose kanker is een grote schok en roept vele vragen op. De eerste paar avonden wilde mijn hart "er nog wel eens van doorgaan" in een soort paniekaanval. Met HeartMath kon ik dat onmiddellijk ondervangen en heerlijk slapen. Daarnaast is het totale effect van HeartMath, het reduceren van de impact (fysiologisch en mentaal) van druk, spanning en onzekerheid, en het verbeteren van het immuunsysteem voor mij een belangrijke reden om het te gebruiken.

 

Websites:

https://www.heartmath.org/

https://www.heartmath.com

https://www.heartmathbenelux.com

https://www.dolphin-energy.com

Ook David Servan-Schreiber noemt HeartMath in zijn boek Anti-Kanker.