De kracht van de geest - Inleiding

17-02-2012 00:00

Meer en meer wordt de geest erkend als een belangrijke beinvloeder van onze gezondheid. Overigens is dit niet nieuw: er zijn al meer dan 7500 jaar oude geschriften die ons vertellen dat gedachten invloed hebben op ons zijn en de werkelijkheid die we ervaren. Veel traditionele geneeswijzen gaan uit van de impact die emoties hebben op onze gezondheid.

Al onze gedachten, herinneringen, emoties en gevoelens roepen reacties op in en van het brein en dus van het lichaam. Een rood stoplicht, de telefoon die gaat: onze pols, bloeddruk, hormoonsamenstelling verandert instantaan. (Langdurige) woede en angst bijv. kunnen op die manier veel schade aanrichten in de het lichaam, terwijl liefdevolle gedachten een positieve impact op het lichaam kunnen hebben.

Dingen gebeuren en we hebben de hele dag gedachten, gevoelens, emoties. Dat hoef je ook niet uit te schakelen. Wat soms wel anders kan, is de manier waarop je omgaat met de gebeurtenissen, hoe je reageert: je kunt je minder druk maken om iets of dingen relativeren, of er eens om lachen ipv boos te worden. Ook kun je je bewust worden van wat je basistoestand is en daar misschien iets mee doen. Het belangrijkste is: als je stress en toxiciteit kunt creeren voor je cellen, kun je ook een toestand creeren van herstel...