Blog 2007

Vervolgjes

21-12-2007 00:00

Vrijdag 21 december. Kerstboodschap.

Het is een gedoe om de arts te pakken te krijgen want we zitten al in een kerstdiner, maar uiteindelijk komt het verlossende telefoontje van de Daniel dat er inderdaad geen chemo nodig is. En bedankt maar weer voor de afgelopen week! Volgende week gaan we op vakantie en sluiten we dit veelbewogen jaar af.

 

Vrijdag 14 december. Paniek.

We zijn weer in de Daniel den Hoed voor het genetisch onderzoek. Het loopt wederom uren uit, wat een bedrijf. Dan hebben we het gesprek, vragenlijst, zelfs de grootte van m'n hoofd wordt gemeten. We nemen de stamboom door die voor mij nog een verrassing had opgeleverd. Formulieren met handtekeningen van de familie voor opvragen van doktersonderzoeken en operatieverslagen. Dan bloed prikken en dan wachten op het gesprek met de internist, die ons moet gaan uitleggen wat de mogelijke consequenties zijn als m'n DNA inderdaad uitwijst dat ik een gen voor borstkanker heb. Als we eindelijk aan de beurt zijn lijkt de vrouw niet echt te weten waarom we er zijn en ze neemt een complete anamnese af en doet lichamelijk onderzoek. Het gaat helemaal niet over het genetisch onderzoek. Als ze hoort dat ik geen chemo heb gehad gaat ze helemaal in de stress. We leggen uit dat we zelf ook een aantal keer hebben gevraagd of ik geen chemo hoefde maar dat het echt niet nodig was. Volgens haar is er een grote fout gemaakt en ze gaat het opnemen met haar collega's. Wel lastig dat ze hier weggaat maar over een week horen we meer. Verward, boos en bang gaan we de komende week in. Het zal toch niet waar zijn!?

 

Woensdag 12 december. Echt klaar!

Eindelijk de laatste fysio. Ben nu echt klaar met alles.

 

Woensdag 5 december. Sinterklaas - die goede man.

M'n laatste sinterklaaskadootje is een gedicht en een hele mooie ring. We gaan trouwen!

 

Dinsdag 27 nov. Eerste controle.

De eerste controle bij dr. Vrijland. Ben niet echt supernerveus maar ben er wel al zo'n 2 weken mee bezig dat we moeten. Ze voelt aan het litteken en alles is goed. Opgelucht voor de volgende 3 maanden.

 

Vrijdag 16 nov. Naar de sauna met 1 borst.

Voor de eerste keer weer naar de sauna. Heb vanaf het begin geroepen dat ik gewoon weer naar de sauna zou gaan, voelde vorige week toch wat zenuwen, maar nu ben ik weer kalm. Ik probeer m'n ogen en oren te sluiten voor reacties, terwijl ik tegelijkertijd ook oplet, maar merk geen rare reacties.

 

Woensdag 10 okt. Modeshow.

Er is een dag over borstkanker in het ziekenhuis met informatiestalletjes en een modeshow. We gaan 's middags toch maar even heen. Heel emotioneel om die vrouwen in lingerie en badgoed over de catwalk te zien stappen, moet huilen terwijl ik niet goed weet waarom. Ook veel stalletjes met pruiken en hoedjes. Voel me bijna schuldig dat ik er zo "makkelijk" vanaf ben gekomen. Veel folders mee naar huis, o.a. over oedeem en zenuwpijn, waar ik nog steeds last van heb.

 

Zondag 7 okt. Duiken!

Voor het eerst weer duiken! De jongens dragen m'n set het water in. Verder gaat het uitstekend en heerlijk om weer in het water te kunnen zijn.

 

Donderdag 27 sept. Welkom terug.

Voor het eerst weer aan het werk. Het valt samen met m'n 40ste verjaardag en er zijn veel collega's en taart en een speech. Fijn.

 

Vrijdag 21 sept. O wat een activiteiten.

Ik heb nog steeds 3x per week fysio maar vanavond ga ik voor het eerst weer zwemmen, heerlijk. Ook wordt er dit weekend weer geskate en gaan we fietsen op de Veluwe. Het voelt echt alsof ik m'n leven weer terug heb al ben ik nog slapjes en snel moe.

 

Woensdag 19 sept.

Weer bij de bedrijfsarts, we spreken af dat ik weer voor een aantal halve dagen ga beginnen en het over 3 maanden weer opbouw naar fulltime. Moet te doen zijn lijkt me. Hij haalt me mentaal nog wel even onderuit, dit is heel zwaar, ik ben te positief, dat kan niet, ik moet het niet verdringen etc. Ik weet alles van het proces van slecht nieuws -ontkenning-kwaad-acceptatie etc, en ik voel goed diep van binnen, volgens mij zit ik echt niet in ontkenning en ik ben boos dat iemand die mij niet begrijpt zijn beperkende gedachten aan mij wil opleggen.

 

Maandag 10 sept.: Weer een borst?

M'n eerste werkzaamheden weer zijn m'n cursus in Cambridge. Het is wel snel om weer te beginnen maar als ik deze cursus mis kan ik het hele cursusjaar overnieuw doen en daar heb ik te hard voor gewerkt. Al snel bel ik Bas dat het niet goed gaat: ik heb weer een borst, alleen op de verkeerde plek, een beetje achter m'n oksel richting m'n rug. Bas checkt met het ziekenhuis en het blijkt normaal te zijn, het is oedeem, als je te snel te veel doet. Rustiger aan is het devies. Het is lastig want het is pijnlijk en m'n bh snijdt er dwars doorheen. Hopelijk verdwijnt het snel.

 

 

De borstenwinkel; happy end.

05-09-2007 00:00

Woensdag 5 sept.

Fysio 6. En de uitslag van het bloed: het is goed! En dat betekent dat ik nu eindelijk de deur van het ziekenhuis voorlopig achter me dicht kan trekken, de eerste controle is in november en het gesprek over genetisch onderzoek is in december. Het waren geen makkelijke weken de laatse paar maar het is nu in ieder geval "voorbij".

 

Maandag 3 sept.

Fysio 5. Het is er prachtig onconventioneel en gezellig en open en m'n arm wordt steeds beter.

 

Vrijdag 31 aug.

De 4e fysio en dan gaan we voor het eerst weer uit met een lekker weekendje Limburg. Heerlijk om deze periode af te sluiten.

 

Woensdag 29 aug.

M'n derde fysio. Kan al meer met m'n arm doen. Leo is een geweldige vent.

's Middags naar dr. Nuyten, gynaecoloog, om m'n eierstokken na te laten kijken. Borstkanker en eierstokkanker liggen dicht bij elkaar. Het onderzoek is nooit echt uitsluitend maar het ziet er goed uit volgens hem. Ook nog bloed prikken voor de zekerheid, weer hoewel er geen echte marker is voor dit type kanker.  Hoewel de bloeduitslag nog komt ga ik er maar van uit dat alles goed is, ook al kunnen ze het niet echt goed onderzoeken het is toch iets.

 

Maandag 27 aug.

Weer naar de fysio.

 

Vrijdag 24 aug.

De arts belde dat de scans inderdaad OK waren. Dus dat betekent geen nabehandelingen!

Vandaag ook de eerste fysiotherapie, lekker dichtbij. Het gaat wat bot met knijpen en trekken maar heerlijk aardig, informeel, heel open, en als het maar werkt! Gewoon uit de telefoongids de meest dichtbije en dan zo boffen. Maandag al weer de volgende.

 

Donderdag 23 aug.

's Ochtends de scan van beide oksels. Gelukkig was er niets te zien volgens de radioloog.

 

Woensdag 22 aug.

We zouden gebeld worden voor de scans en dat gebeurde zo waar ook de volgende dag. Ook nog langs de bedrijfsarts geweest.

 

Dinsdag 21 aug.

Nu de chirurg OK is met geen tweede operatie zijn we erg blij. Bas heeft toch vrij dus stelt voor dan maar een nepborst te gaan kopen met lingerie. Afgelopen weekend zijn we de diverse "borstenwinkels" in en rond Rotterdam al langs geweest dus ik weet waar mijn voorkeur ligt. Om 16 uur kunnen we terecht in Bleiswijk. Het is eigenlijk nog wat snel na de operatie maar ik wordt gestoord van het slecht passende ding met watten dat ik in het ziekenhuis heb gekregen. Best bizar, zo'n winkel met stellingen vol met borsten in alle kleuren, vormen en maten. Maar lang leve de technologie, want het toont en voelt net als echt, en zoals de verkoopster zei: "Misschien wil meneer ook wel even voelen?" Dan sta ik zo maar in een mooi setje voor de spiegel en zie er weer prachtig uit, met 2 borsten. Heerlijk om er weer gewoon en mooi uit te zien na deze weken. Even lastig kiezen tussen 2 borsten maar dat lukt ook. Het wordt de "slappe" (kunnen ze geen inspirerender namen verzinnen voor die dingen?). Maar na een paar uurtjes thuis heb ik het er wel mee gehad want het zit natuurlijk boven op het litteken. Toch een heerlijke dag.

 

 

Wel of geen tweede operatie?

21-08-2007 00:00

Dinsdag 21 aug.: Geen tweede operatie.

Dr Vrijland is terug van vakantie, zo fijn. Ze kan zich gelukkig vinden in ons besluit niet te opereren, ook na ruggespraak met de arts van de Daniel den Hoed. Wel vreemd, het protocol is te opereren maar veel is er niet te winnen en ze zouden het zelf ook niet aanraden als het geen protocol zou zijn. Ondertussen heeft het ons enorm veel stress opgeleverd. Nu alleen nog open dat de scans van de oksels in orde zijn.

 

Donderdag 16 aug.: Second opinion.

Het was niet makkelijk een second opinion te regelen in het Daniel den Hoed. Voorkeurschirurg op vakantie, secretaresse afwezig, alles vol vanwege vakantie, misschien een extra spreekuur... Uiteindelijk was er geregeld dat we tussen de operaties door op de donderdag dr. Van Geel konden spreken. Het ziekenhuis maakt niet echt een vriendelijke indruk. Voor de intake hebben ze een foto nodig. Hoop gewacht maar dan zitten we ergens bij een deur. De operatie waar dr. Van Geel mee bezig was liep behoorlijk uit maar eindelijk waren we aan de beurt. Eigenlijk begreep hij niet wat het probleem was en waarvoor we een second opinion wilden hebben, want het advies van een operatie was toch zonneklaar, wat snapten we daar niet aan? Maar toen we uitlegden dat we graag wilden dat hij met ons meedacht, en we doorvroegen naar het risico zei hij, nadat hij met enige moeite in deze andere mode was geschakeld, dat het risico van geen operatie miniscuul was, van wel een operatie weinig te winnen, dat hij het zelf ook niet zou doen. Ook voor hem was het een zeldzaam geval en grijs gebied en dan zijn de richtlijnen een operatie, maar hij kon zich er volledig in vinden als we geen operatie zouden doen. Wat een opluchting! En wat jammer dat we hiervoor 2 weken in zo veel stress hebben gezeten, dankzij een klungelige arts die ons de uitslag bracht! Wel beval hij voor de zekerheid nog een scan aan. Dus daar zijn we nu. Geen operatie, dinsdag terug naar het Fransiscus ziekenhuis, dan een scan, dan hopelijk definitief dit stuk afsluiten. Afgelopen 2 weken waren echt slopend, dus nu herstellen. Heb wel last van zenuwpijn, hopen dat dat nog overgaat. Dan een afspraak maken voor een prothese en dan gaan we het circuit in van iedere 3 maanden controles. Vooropgesteld dus dat de scan ook in orde is! Dat is nu even het laatste spannende stukje.

 

Woensdag 8 aug.: De uitslag opnieuw.

Woensdag nog niet teruggebeld dus zelf maar eens gaan bellen. Strijdhorst had nog altijd niet met zijn collega van de Daniel kunnen spreken omdat die op vakantie is, maar we kunnen wel 's middags langs komen. Lang zitten wachten in de wachtkamer maar daarna ook alle tijd gekregen. Prettige man met aanmerkelijk meer kennis en inzicht. Het probleem blijkt te komen van 3 kleine kernen die zich om de grote tumor bevonden, waarvan de onderste, van 1 mm, zich in een ander segment bevond, en dus het risico leverde dat die op een andere lymfeklier was aangesloten. Ik dacht dat een tumor maar 1 Poortwachterklier had maar nu blijkt dat ieder kwart van de borst een eigen Poortwachter heeft. Dus met een tumor in een ander segment hadden ze ook een andere Poortwachter weg moeten nemen. Maar goed het is een heel kleine kern dicht bij de moedertumor. Hij gaf aan dat het grijs gebied was, klein risico, maar de richtlijnen zijn bij grijs gebied opereren, vandaar. Moeilijk. Deze uitleg heeft veel verklaard maar we hebben afgesproken een second opinion in de Daniel te doen dus wachten die nu ook maar even af.

 

Maandag 6 aug.: En nog langer wachten.

We hebben we een nieuwe afspraak met een meer gespecialiseerde chirurg van het SFG, dr Strijdhorst. Last minute wordt deze afspraak echter afgezegd omdat hij nog niet heeft kunnen overleggen met collega's van de Daniel den Hoed kliniek. Hopeloos vakantieperiode. We worden teruggebeld als hij heeft kunnen overleggen. We zien erg op tegen een 2e operatie. Om zomaar 'voor de zekerheid' een nieuwe ingreep te doen vinden we nogal wat. Hoe kan dat als de weggenomen lymfeklieren schoon zijn, wil geen preventieve operatie met consequenties nu, maar wil geen risico lopen met zo'n gevaarlijke ziekte, wat is wijsheid? Deze twijfel vreet energie. Als we van Strijdhorts hetzelfde verwarrende "we weten het niet" verhaal horen zullen we toch aandringen op een second opinion van een echte specialist op kankergebied. Als het moet dan moet het, maar ........... Het idee om alle moeizaam verkregen herstel teniet te doen en nog een keer te starten, maar nu vanuit een nog slechtere positie, valt me erg zwaar. En m'n hand doet nog zeer van het verkeerde infuus, om daar weer een infuus door te prikken... Omdat Bas toch al vrij had genomen gaan we in plaats daarvan maar langs de bedrijfsarts en even langs de collega's. Ze vinden me er allemaal goed uitzien maar ik ben wel doodmoe aan het eind van de middag.

 

 

Borst weg... en uitslag.

02-08-2007 00:00

Donderdag 2 aug.: uitslag

Terug in het ziekenhuis, eindelijk de uitslag van de weefselkweek. Vrijland is op vakantie dus we krijgen een ander, die er niet veel van lijkt te weten. Er is zowel goed als slecht nieuws. Het goede nieuws is, dat het een goede keuze is geweest de hele borst te amputeren. En de weggenomen lymfeklieren zijn schoon en dat is supernieuws. Het 'slechte' nieuws is, dat de tumor niet op 1 plek alleen bleek te zitten; op meerdere plaatsen in de afgenomen borst bleken kankercelconcentraties te zitten. De chirurg adviseert daarom om voor de zekerheid via een 2e operatie ook de andere lymfeklieren in de oksel te verwijderen (een zogenaamd compleet okseltoilet). Aan de ingreep zitten echter nogal wat risico's; met name aan de revalidatie van de arm (mogelijk functieverlies, mogelijk oedeem), weer een operatie zo kort op de vorige, 14 dagen met een drain etc. De chirug kan het niet echt uitleggen, het is een moeilijk geval, ze weten het zelf ook niet echt, dan maar gaan voor zekerheid... We waren er zo van overtuigd dat het nu klaar was en dat alles goed was dat dit nieuws echt als een schok komt. We willen graag eens met een andere chirurg praten. Thuis is er weer veel telefoon en uitleg en verwerken van dit nieuws.

 

Woensdag 25 juli - Woensdag 1 aug.

Het herstel van de operatie verloopt deze week goed, met kleine stapjes. De dagen vullen zich met bezoek en ik doe veel HeartMath en Journey to Wild Divine. De blaren van de pleisters zijn aan het verdwijnen, ons avondwandelingetje is ge-upgrade van een blokje naar 2 en 3 blokjes en we meten nu in tijd: 3 kwartier. Ik kan zelfs weer met mijn rechterarm m'n tanden poetsen en doe het sinds een paar dagen zonder pijnstillers. Sommige dagen heb ik het moeilijk met het feit dat het zo langzaam gaat, dat ik nog steeds niet vrij kan bewegen zonder pijn, op andere dagen verveel ik me, maar het gaat steeds een stukje beter. Blij dat het eindelijk mooi weer wordt, lekker buiten lezen op de stretcher, ik heb al een aardig kleurtje gekregen. Mensen zijn verbaasd dat ik er zo goed uitzie!

 

Dinsdag 24 juli.

De hele dag op bed gelegen, Bas is thuis, een mannetje komt de computer repareren... De huisarts komt onverwacht langs, heel aardig. Vandaag de eerste stapjes buiten - valt niet mee, heb best nog veel pijn en 100 m is een hele marathon! Ik ben ongelofelijk zwak. Maar heerlijk om buiten in het zonnetje te zijn.

Ik hoop snel te herstellen, volgende week donderdag horen we de uitslag van de lymfekieren, de tumor en wat de verdere plannen zijn. M'n leven met 1 borst is begonnen.

 

Maandag 23 juli: thuis!

Ik voel me weer een stuk beter, heb onder de douche het litteken goed kunnen bekijken en dat was OK, de zaaldokter besluit opeens de drain te verwijderen en vertelt me dan ook plotsklaps dat ik daarna eigenlijk wel naar huis kan. 's Middags ben ik thuis, de auto over bobbelige weggetjes en de trap op viel niet mee maar ik lig op de bank naar de boom en de regen te kijken terwijl er in de keuken lekker wordt gekookt, en voel me gelukkig. 's Avonds komen Ale, Gerda en Pauline langs.

 

Zondag 22 juli: dipje

Robert en Sandrine komen op bezoek. Ben weer heel snel moe. Een zware dag. Ik heb verhoging, voel me helemaal niet goed (schijnt normaal te zijn op de derde dag na de operatie), heb pijn, moet veel huilen en alles is eigenlijk te veel. Ze verwijderen de pleister, waar ik allergisch voor bleek te zijn, heb nu ook nog giga blaren.... heb geen zin om de wond te bekijken. De drain had er zondag uit zullen gaan maar dat gaat niet door omdat ie nog te veel loopt dus dat viel tegen.

 

Zaterdag 21 juli: losgekoppeld

Ik voel me goed en middags komt het eerste bezoek - mama en Nynke. Mama heeft het konijn meegenomen dus die zit thuis te wachten. Heerlijk maar ik ben snel vermoeid zonder dat ik het meteen doorheb - uurtje praten is al slopend! Ik ben erg blij als ik ze 's middags kan overtuigen de pomp en het infuus te verwijderen - stapje in de goede richting en weer wat bewegingsvrijheid.

 

Vrijdag 20 juli: the day after

De day after viel niet mee, opeens alleen zonder Bas (later zei een andere verpleegkundige itt haar collega gister dat hij nog wel had mogen komen, helaas) en naar de WC gaan als links aan de muur een infuuszak hangt, je een morfinepomp om je nek hebt en een drain rechts aan je bed, terwijl je niet kunt lopen van de pijn. Ik was een beetje down tegen het eind van de ochtend maar toen arriveerde een pakje van werk en kaarten en kon ik er weer tegen. Ik kijk naar de groene bomen in de regen en richting Delft waar Bas werkt. M'n kamergenote is heel rustig en de verpleegsters komen ons blaadjes brengen omdat wij de "leeskamer" zijn. We horen het gekakel in de kamers naast ons en zijn erg blij met onze rust. Wij hebben alleen de verpleegsters"post" voor onze deur op de gang, wat bizar, zodat we van de besprekingen van alle patienten kunnen meegenieten. Alleen als ze bij ons zijn aangekomen kunnen ze toch opeens heel zachtjes praten, dus ze zijn zich daar best van bewust!

 

Donderdag 19 juli: geamputeerd

Ik wordt wakker gemaakt door Bas die vroeg is opgestaan, het is bijna 7 uur. Geweldig geslapen. Ziekenhuishemd aan, nog een pilletje. Nog even plassen. De zuster plakt de mp3 speler met pleister aan mijn oren zodat ie niet uit kan vallen, slim, fijn meegedacht. Dan wordt ik in m'n bed met meditatiemuziek op en Bas naast me naar beneden gereden. Even zwaaien en dan een kamer met een hoop piepjes van monitoren. Ze moeten wat lachen om m'n mp3-speler maar dankzij de handtekening van die ene anaesthesist mag ie wel blijven zitten. Getob met het infuus. Ik doezel al lekker weg.

Als ik wakker wordt heb ik het geluid van dolfijnen in m'n oren. Ik krijg 2 warme dekentjes en wordt weer teruggebracht. Bij de deur staat Bas al weer klaar. Volgens hem had ik een grote grijns op m'n gezicht. De operatie was volgens de chirurg goed verlopen en ook voor ons werd het een bijzondere dag. Ik was voor mijn gevoel helder toen ik wakker werd en voelde me goed. Rest van de dag een beetje gedoezeld met het geluid van golven in mijn oren en Bas aan mijn bed. Extreme pijn in mijn hand waar het infuus zit - blijkt ie verkeerd te zitten. Blij dat de operatie toch goed is gegaan. Een broeder doet een nieuw infuus ter hoogte van mijn pols en daar voel ik niets van, wat een verschil. In de middag lieten ze de wond zien nog met een pleister erover - was verdrietig maar voor de rest OK en zag eruit zoals ik had verwacht.

 

Woensdag 18 juli: voor het eerst in een ziekenhuis opgenomen

Opname. Ik krijg speciaal een 2-persoonskamer en bed bij het raam. Ik kan tot Delft kijken. Dan radioactief spul ingespoten gekregen in de tumor (au!) zodat ze tijdens de operatie mijn lymfeklieren beter zullen kunnen vinden. Bas belooft er morgenochtend vroeg te zijn. Ik vraag een pilletje om goed te kunnen slapen.

 

 

Diagnose borstkanker

17-07-2007 00:00

Dinsdag 17 juli: Operatie OK.

We zijn weer bij dr Vrijland om OK te geven voor de operatie. Al mijn nadenken over wat voor operatie was een beetje voor niets want de tumor blijkt groter te zijn dan gedacht en eigenlijk kan alleen de borstamputatie. Nu was ik dat toch al van plan want die bestralingen zag ik niet erg zitten. We hebben gesprek met de anaesthesist, hij doet een beetje lacherig maar gelukkig krijg ik van de erbij geroepen "hoofd"-anaesthesist goedkeuring voor de mp3-speler, eigen risico als ie straks weg is, en er wordt bloed geprikt. Morgen al wordt ik opgenomen. Als we thuiskomen is er mannetje van de KPN vanwege de blikseminslag en brand, maar het komt niet meer goed met de aansluiting en vlak voor sluitingstijd kopen we nog nieuwe telefoons.

 

Maandag 16 juli: Ook dat nog.

's Ochtends vroeg belt een vriendin om te vragen hoe het gaat. Daarna sta ik maar op en ga computeren. Even later slaat de bliksem in en de computer ligt er uit. Ik ga Bas bellen, maar als ik de gang oploop ruik ik een brandlucht. Ik ren naar het dakterras en schrik als ik zie dat de vlammen bij de buren uit het dak slaan. 112 bellen, afvragen wat ik kan doen, Bas bellen. Gaskraan dicht zegt ie en het huis uit. Geen idee waar die kraan zit, pak onze foto en dan maar het huis uit, de gietende regen in. De brandweer komt, duurt even voordat ze aan de goede kant staan. Ik ben overstuur, ik moet naar het ziekenhuis, maar kan Bas nog wel in huis, waar moet hij slapen, en dan ook nog van alles regelen en dat met het ziekenhuis. De buren vragen zich af wat er aan de hand is, tenslotte staat mijn huis niet in brand en ik leg de situatie uit. Lieve reacties. De overbuurvrouw loopt opeens met een kaal hoofd terwijl ze er altijd er zo goed uit ziet. Dat blijkt een pruik te zijn want zij blijkt ook borstkanker te hebben en is bezig met chemokuren. Ongelofelijk.

We hebben aardig wat schade in ons huis, de computer, printer, telefoons, DVD, etc - niet handig in deze periode! Maar gelukkig niets verbrand. Dezelfde middag naar de computerwinkel en een labtop gekocht, want ik moet die MP3-speler volzetten en dat moet met een computer. Wat een stress. 's Avonds druk bezig met de mp3-speler als er aangebeld wordt dat het huis weer in brand staat, blijkbaar smeulde er nog een en ander. Voelt niet erg veilig om naar bed te gaan. Met een beetje minder slaap dan gepland toch klaar voor het ziekenhuis.

 

Zaterdag 14 juli: mp3.

We kopen een mp3-speler want ik heb gelezen dat als je tijdens de operatie muziek op hebt dat dit dan, ondanks dat je het niet bewust hoort, het herstel bevordert. 's Avonds gaan we naar het 40-jarig feest van Anja (ipv op vakantie...). Morgen nog een keertje lekker duiken. Jammer dat er van de buddies niemand meegaat voor m'n "laatste" keer, balen.

 

Donderdag 12 juli: Weer geprik.

Daar zijn we weer, nu voor het biopt. Ik zie er enorm tegenop maar de assistente die ons haalt en dr van Seijen zijn heel aardig en met de verdoving erbij is het veel minder erg dan de punctie. Daarna kopen we een nieuwe koelkast want de onze is er mee gestopt. Ik ga naar huis, blaadje-koppie thee- chocola op de bank en natuurlijk de telefoon. We krijgen een gepikeerde reactie als we zeggen dat prima slapen, blijkbaar moeten we overstuur zijn en wakker liggen volgens mensen. Ik heb biet het idee dat we iets wegstoppen, integendeel. We zijn wel heel verdrietig maar hebben ook heel veel vertrouwen. Alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd aan HeartMath, lchaamswerk, visualisatie etc is een grote hulp om eventuele paniekgedachten rustig weer te laten gaan. Ik verzamel ook de spreuken en gedichtjes uit mijn verzameling die me nu het meest helpen:

 

Piekeren is niets dan weerstand. Het is het mentaal rondcirkelen om een ervaring die je niet wilt toelaten. Tegen beter weten in blijf je hopen dat je de oplossing in je hoofd kunt vinden. (Erik van Zuydam)

Geluk zit niet in het veranderen van hoe je nu bent. Geluk zit in het ontspannen in hoe je nu bent. (Erik van Zuydam)

What you resist will persist. The more you resist, the more you make it real and solid, whatever it is you are resisting.

Werkelijke moed is de durf je te laten ontroeren. Je hart zo open te zetten dat je geraakt kunt worden. Niet muren metselen en zeggen: Kijk mij eens flink zijn. Dat heeft niets met moed te maken, dat is schijterigheid, want alleen wie bang is doet een harnas aan. (Hans Laurentius)

Niets of niemand heeft het vermogen om jou ongelukkig te maken. Alleen je eigen gedachten erover zijn daartoe in staat (tenminste... als je ze gelooft). (Erik van Zuydam)

Het leven geeft ons altijd de leraar die we op dat moment nodig hebben. Dat kan elke muskiet, elke pech, elk rood licht, elke vervelende chef, elke ziekte, elk verlies, elk moment van vreugde of droevenis, elke verslaving, elk stuk afval, elke ademhaling zijn. Elk moment is de goeroe. (Joan Tollifsen)

Elke angst is onnodig. Je kunt daar alleen maar achter komen door er in te springen. Alleen rechtstreekse, directe ervaring zal je overtuigen.  Nooit woorden, nooit ideeën. (Hans Laurentius)

 

Woensdag 11 juli: Telefoon.

Vannacht was aanvankelijk even moeilijk, m'n hart sloeg af en toe compleet op hol, maar met m'n HeartMath technieken tot rust gekomen en daarna behoorlijk goed geslapen. We zijn weer in het ziekenhuis voor de uitslag van de echo van de lymfeklieren. We beginnen de mensen al aardig te kennen hier -(.  Gelukkig zien de lymfeklieren er goed uit. We krijgen nog een keer uitleg over de operatie en dat ik moet kiezen wat te doen. Dan mogen we weer naar huis. We worden veel gebeld en op gegeven moment is het te veel. Bas vangt nog veel op maar we moeten ook wat eten.

Gelukkig weer heel aardig geslapen.

 

Dinsdag 10 juli: Slecht nieuws.

We zijn weer in het ziekenhuis voor de uitslag van de echo en de punctie. Dr Vrijland is de deur nog niet door of ze zegt al: "Ik heb slecht nieuws". Ik begin te huilen. Er blijkt een grote kwaadaardige tumor tumor te zitten. Uitleg over verschillende operaties volgt. Borstamputatie of alleen de tumor weghalen, ik moet kiezen. Lijkt me vrij eenvoudig totdat ze zegt dat bij alleen de tumor weghalen er standaard 6 weken iedere dag bestraling volgt. Hmm. We zeggen dat we komende zaterdag op vakantie gaan, maar horen dan dat we helemaal niet op vakantie gaan. De operatie is waarschijnlijk volgende week al. Na de afspraak wordt er weer een echo gemaakt, nu van de lymfeklieren. Ook moet er weer in de tumor worden geprikt, nu met een grote naald, een biopt. Ik vind dat heel oneerlijk want ik ben vorige week al geprikt en dat deed zeer en ze weten nu toch dat het een tumor is en welke soort? Maar zonder bevestiging wordt er niet geopereerd. Weer zo'n regel die er niet voor mij lijkt te zijn. Na het gesprek gaan we mee met de mammacareverpleegkundige Patricia, heel aardige vrouw, die het hele verhaal nog eens herhaalt en ons boekjes meegeeft voor thuis.

Thuis gekomen klimmen we in de telefoon om iedereen op de hoogte te brengen. We moeten het verhaal kwijt. Vind het heel erg voor m'n moeder. Op het werk schrikken ze. Ik moet veel huilen. Tegen eind van de middag zijn we doodmoe.

 

Zondag 8 juli: Een "normaal" weekend.

We brengen het konijn vast weg naar mijn moeder omdat we volgende week zaterdag met vakantie gaan.

 

Vrijdag 6 juli: Niet eerlijk.

Ik bel het ziekenhuis of ik niet vandaag de uitslag kan krijgen omdat ze normaal dat ook binnen 1 dag doen. Maar omdat ik via een andere route ben binnengekomen is het voor mij gewoon een hele week. Niet eerlijk en ook rare redenatie, ze hebben de capaciteit maar doen het niet. De spanning wordt me te veel en ik meld me ziek op mijn werk en ga naar huis. Een collega zegt nog dat het wel niets zal zijn en dat hoop ik dan ook maar.

 

Donderdagavond 5 juli: Internet.

Ik kan me niet bedwingen en begin het internet af te zoeken naar informatie over borstkanker. Niet slim. Wel zie ik dat mijn ziekenhuis normaal gesproken mammografie, punctie en uitslag in 1 dag doet. Ik vind het niet eerlijk dat ik een hele week moet wachten.

 

Woensdag 4 juli: Echo en punctie.

Bas is mee. Ik vond dat eigenlijk een beetje onzin voor een nieuwe foto maar was er wel heel blij mee. Eerst een hoop gedoe want de afspraak blijkt niet in de computer te staan en of we een andere keer terug kunnen komen. Nou we hebben allebei vrij genomen hiervoor dus zo makkelijk is dat niet. Dan mogen we toch gaan zitten. Binnen de kortste keren mogen we al naar binnen. Als we onze waardering uitspreken dat we toch kunnen worden geholpen zegt de radioloog: ja het is natuurlijk ook een grote schok en mentaal heel zwaar en nog meer van dat. Ik begin me nu pas echt zorgen te maken. En dan: de echo laat iets zien wat er niet hoort. Vervolgens wordt er met een naald ingeprikt om wat weefsel weg te nemen. Shit dit doet zeer.

 

dinsdag 3 juli: Uitslag van de mammografie.

Ik verwacht eigenlijk dat de chirurg nu al met stikstof en een lepeltje klaar staat om dat bobbeltje weg te halen, maar zo snel gaat dat niet. Ze bevestigd dat dat bobbeltje inderdaad een verstopte talgklier is, maar dan zegt ze, tot m'n stomme verbazing, dat er op de foto in de andere (rechter-)borst iets van een schaduw te zien is en dat ze voordat ze het bobbeltje weghalen eerst willen weten wat dat is. De volgende dag al moet ik terugkomen om een nieuwe foto, een echo, te laten maken. Misschien doen ze dan ook een punctie. Pas in de auto terug naar mijn werk begin ik me af te vragen waar het eigenlijk over gaat en wat dit allemaal betekent.

 

19 juni 2007: M'n eerste mammografie.

Omdat het de eerste keer is dat ik een mammagrafie laat doen, duurde het heel lang voordat ik een afspraak kreeg. Ik snap het niet erg want het is niet dat ik bijzondere uitleg krijg of zo. Wel pijnlijke toestand zeg, vooral m'n rechterborst doet heel erg pijn als ie helemaal wordt fijngeperst tussen de platen. En nu maar wachten op de uitslag. Ik kan pas over 2 weken bij de chirurg terecht.

 

24 april 2007: Een verstopte porie.

Eindelijk bevind ik me dan in het ziekenhuis. Ik loop al jaren met dat bobbeltje wat volgens de dokter gewoon een verstopte porie is. Maar ik wilde het dan toch maar eens laten weghalen. Omdat het in het zicht zit - in mijn decollete - stelde hij voor het in het ziekenhuis te laten doen, zodat het litteken er mooier uit zou zien. (Ik wist het nog niet, maar dit was m'n eerste grote geluk). Het heeft behoorlijk lang geduurd eer ik de afspraak heb gemaakt, maar hier ben ik dan.

De chirurg, dr Vrijland, blijkt een heel aardige vrouw. Ze bevestigd dat het niets bijzonder is en ze zou het zo weg kunnen halen, maar omdat het in het borstgebied zit vind ze het prettiger als we ook een foto maken, en of ik dat goed vind. (Ik wist het nog niet, maar dit was m'n tweede grote geluk). Ik ben bijna 40, dus lijkt me geen gek idee om m'n borsten een keer te laten checken. De chirurg zegt nog, het is gewoon een formaliteit, even de foto maken en als je terugkomt dan haal ik dat bobbeltje weg.